Auto kopen in het buitenland


Regelmatig krijgen wij de vraag of wij een nog aan te kopen of pas aangekochte auto kunnen beoordelen op de technische staat van de auto. Dat kan uiteraard. Vaak zien wij dan ook dat men de auto in het buitenland heeft gekocht. Bent u dan ook van plan? Bekijk hier dan voor de aankoop alvast de tips van RDW (Bron: www.rdw.nl)
Een auto kopen in het buitenland is leuk en spannend, maar zorg wel dat je je goed voorbereidt. Het kan namelijk een flinke tegenvaller zijn als je er bij een RDW-keuringsstation in Nederland achter komt dat je een kat in de zak hebt gekocht. Raymond Blom, Technisch medewerker op het keuringsstation in Waddinxveen, deelt zijn tips voor het importeren van een auto uit een ander EU-land.

Aankoopkeuring

Tip 1: De juiste papieren

Het gebeurt vaak dat mensen bij de aankoop onvolledige documenten mee naar huis krijgen. Bekijk bij aankoop of het kentekenbewijs compleet is, want in landen bestaat het uit meerdere delen. Controleer of het VIN-nummer op het kentekenbewijs overeenkomt met het VIN-nummer dat in de auto staat.

Tip 2: Auto met schade

Hou er rekening mee, dat als je in het buitenland een voertuig koopt met schade, je in Nederland te maken kan krijgen met extra keuringseisen, de zogenoemde schadekeuring. Aan de extra schadekeuring zijn kosten verbonden. Ook duurt het dan vaak langer voordat je een kentekenbewijs krijgt, omdat niet bij elk keuringstation van de RDW deze schadekeuring wordt uitgevoerd.

Tip 3: Nooit alleen op het uiterlijk afgaan

Als je zelf geen kennis hebt van autotechniek, neem dan iemand met de juiste kennis mee wanneer je een auto gaat kopen. Het is anders moeilijk vast te stellen of de auto in goede staat is. Ga nooit alleen op het uiterlijk af. Kijk ook indien mogelijk even onder de auto. Daarnaast kun je vragen of de auto een APK-rapport heeft. Als deze recent is, zegt dat iets over de technische staat van het voertuig. De RDW neemt geldige APK-rapporten van Europese lidstaten één op één over.

Tip 4: Te mooi om waar te zijn

Als een auto te mooi lijkt om waar te zijn, is hij ook vaak te mooi om waar te zijn. Trek je conclusies als de auto een zeer lage kilometerstand heeft, terwijl de autostoelen zijn versleten. Vergelijk de tellerstand op het dashboard met die op het APK-rapport of mogelijke reparatiebonnen of onderhoudsboekje van het voertuig. Mogelijk is de tellerstand teruggedraaid. Let ook op de prijs van de auto. Als deze een stuk lager is dan de reële marktwaarde, klopt er vaak iets niet. Waarom zou de verkoper hem zo goedkoop wegdoen als hij er veel meer voor kan krijgen? Vraag de verkoper daarom om een tellerrapport.

Tip 5: Eis een aankoopnota

Vraag om een aankoopnota of verkoopovereenkomst, ook al is deze handgeschreven en ondertekend. Dan heb je in ieder geval iets om op terug te vallen mocht er naderhand iets mis zijn.

Tip 6: BPM-indicatie

Controleer van tevoren hoeveel BPM je moet betalen, zodat je in Nederland niet voor verrassingen komt te staan. De BPM verschilt per type auto en draag je af aan de Belastingdienst. Op hun website lees je meer over hoe je dit kunt berekenen.